woensdag 6 oktober 2010

Nieuwsbericht

'RFID-chips veroorzaken kanker'

In de Verenigde Staten woedt een discussie over de gevolgen voor de volksgezondheid van het gebruik van rfid-chips. Verschillende onderzoeken wijzen er op dat de chips, bij toepassing nabij of in het lichaam, kankerverwekkend zijn.

Bron: www.computable.nl
Geschreven door: Diederik Toet 11-09-2007

De afgelopen jaren hebben verscheidene medische en toxicologische onderzoeken in de Verenigde Staten aangetoond dat het gebruik van radio frequency identification chips (rfid-chips) kan leiden tot kanker. De onderzoeken werden uitgevoerd op proefdieren en resulteerde in een bovengemiddelde toename van het aantal kankercellen.
Volgens Keith Johnson, een patholoog-toxicoloog die deelnam aan een van de eerste onderzoeken (in 1996), waren de rfid-transponders verantwoordelijk voor de tumoren. Desondanks gaven de Amerikaanse autoriteiten in 2005 toestemming om de minuscule elektronische apparaatjes ook onderhuids aan te brengen.

Implantaat

Er schijnen momenteel zo'n tweeduizend mensen rond te lopen met een geïmplanteerde chip. VeriChip, een grote fabrikant van de toepassing, erkende kortgeleden niet op de hoogte te zijn geweest van de uitkomsten van de medische onderzoeken waaruit een verhoogde kans op kanker zou blijken. Het bedrijf houdt vol dat de chips wel veilig zijn en mikt nog steeds op de 45 miljoen Amerikanen die tot de doelgroep behoren. "We staan volledig achter onze implantaat-chips, zoals die door de Food and Drug Administration en andere Amerikaanse autoriteiten zijn goedgekeurd", aldus VeriChips-ceo Scott Silverman. Hij voegt eraan toe dat miljoenen huisdieren al een chip geïmplanteerd kregen, terwijl er daarbij geen significante problemen zouden zijn gemeld.
Ook de verantwoordelijke Amerikaanse autoriteit, de U.S. Food and Drug Administration, ziet geen aanleiding om zijn goedkeuring in te trekken. "Op dit moment lijkt er geen reden tot ongerustheid", vertelde de woordvoerder van de FDA aan de New York Times.

Huisdieren

Ondertussen neemt ook de onrust onder huisdierbezitters, dierenartsen en opvanghuizen toe. Velen twijfelen eraan of ze de chips bij nieuwe dieren nog wel moeten inbrengen. De rfid-toepassing van VeriChip is een chip in een glazen omhulsel ter grootte van een rijstkorrel die wordt ingebracht in de bovenarm van mensen. Er staat een uniek nummer op geprogrammeerd dat rechtstreeks gekoppeld kan worden aan een medisch dossier. De chip wordt uitgelezen als je een sensor dicht bij de chip houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten