dinsdag 2 november 2010

Interview

"Vrijheid is van elementair belang"
Door: Femke Tolsma

Op 24 juni 2008 werd de vereniging Vrijbit opgericht. Zij bestaat uit een grote groep vrijwilligers die er alles aan doet de huidige voortgangen op het gebied van privacy tegen te houden en terug te veroveren. De vrijwilligers willen er onder andere voor zorgen dat het respect voor recht op persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit behouden wordt.


Voorzitsters Miek Wijnberg is al betrokken bij de strijd voor persoonlijke vrijheid sinds november 2004. Nu zet ze zich actief in voor Vrijbit: "Het is een vereniging waarvoor het runnen van een website maar een van de vele manieren is om aandacht te krijgen voor de problematiek". De vereniging werkt uitsluitend met vrijwilligers en haar uiteindelijke doel is om een betere samenleving te krijgen waar mensen er met elkaar het beste van proberen te maken. Vrijbit organiseert onder andere demonstraties en acties. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse manifestaties Freedom not Fear - stop de controle drift. Een ander vorm is het vieren van de dag van de Rechten van de Mens.

"We zijn mordicus tegen de Verichip, al helemaal als mensen verplicht zouden worden zich aan zo'n implantchiptechnologie te onderwerpen. Over RFID kunnen we stellen dat het hard nodig is dat mensen zich gaan realiseren wat deze chips voor mogelijkheden biedt en dat men het recht zou moeten hebben om gechipte identiteitsbewijzen te weigeren. Ook zou een systeem moeten worden ingevoerd waarbij van de gechipte producten die men koopt de chip na betaling onklaar wordt gemaakt."
De vereniging ziet de toekomst somber in betreft de Verichip en RFID. "Vooralsnog zal de terreur van het registreren van alle doen en laten van de mensen met behulp van de RFID-chip technologie nog wel een poosje doorgaan", vertelt Wijnberg. "Lichaamskenmerken maken een onlosmakelijk deel uit van een persoon zelf. De overheid noch het bedrijfsleven mag zich dat ooit als bezit toe-eigenen. Een persoon dient de autonomie over zijn eigen leven te kunnen behouden", aldus Miek Wijnberg.

"Wij verbazen ons erover dat de openbaringen van Johannes niet op grote schaal aanleiding zijn voor christenen om zich te verzetten tegen het bouwen van een infrastructuur waarbij iedereen wordt uitgesloten van het kunnen kopen of verhandelen van voedsel indien men niet voorzien is van het keten van het beest op voorhoofd of rechterhand."
Ze veronderstellen echter niet dat met de voorspelling in de Bijbel letterlijk de RFID-chip wordt bedoeld. "Dat lijkt wat kortzichtig. Maar dat doet niets af aan het feit dat het systeem en de mechaniek waar Johannes voor waarschuwt in andere tijden, op andere wijze zullen gelden, maar momenteel inderdaad wel een één op één toepasbaar zijn op de biometrische identiteitregistratie systemen waar de RFID-chip nu en de nanotechnologie binnenkort het voertuig voor zullen zijn."

De vereniging hoopt dat jongeren het niet normaal gaan vinden dat mensen constant worden geregistreerd en gecontroleerd. "We hopen dat ze zich gaan realiseren dat het heel belangrijk is om in vrijheid te kunnen gaan en staan waar je wilt. Contact te kunnen hebben met iedereen, vrijelijk je te kunnen informeren en je mening te kunnen uiten. Dat je, je leven kunt leiden op de manier die het beste bij jou past (persoonlijkheid, karakter, talenten e.d.), dit alles kan alleen als je in vrijheid je kan ontwikkelen", vertelt Wijnberg.
Ook hoopt Vrijbit dat iedereen weer gaat beseffen dat vrijheid, net als zuurstof, van elementair belang is in ons leven. Dat vrijheid ons grootste goed is.

Voor meer informatie over de vereniging kan gekeken worden op de website van Vrijbit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten