maandag 1 november 2010

Interview

“Er zijn geen grenzen meer ”
Publicist Jaap Spaans vertelt zijn verhaal
Door: Femke Tolsma

De 62-jarige publicist Jaap Spaans verdiept zich al jaren in de ontwikkelingen op het gebied van chips, nummeridentificatie en biometrie. In de afgelopen jaren heeft hij een aantal publicaties geschreven over onder andere de ontwikkelingen van deze drie onderwerpen, dit alles op het ethische gebied.  Ook probeert hij meer mensen bewust te maken van dit gegeven door middel van lezingen.


 De interesse voor het onderwerp ontstond bij Spaans op jonge leeftijd, toen hij op onder andere de Bijbelschool met dit onderwerp in aanraking kwam. Voorheen heeft Spaans als politieagent en opsporingsambtenaar gewerkt. In zijn lezingen is hij vaak verbaasd dat jongeren sneller dan ouderen begrijpen wat de gevaren nu eigenlijk zijn. “Laatst hield ik een lezing voor christelijke vrouwen. Je kon merken dat zij geen kennis hadden van het onderwerp”, vertelt hij. Spaans maakt ook de vergelijking met de tweede oorlog. In die tijd werden de mensen ook gemerkt, toen kregen ze een brandmerk op hun arm. Nu worden mensen gemerkt door unieke persoonskenmerken, beter bekend als biometrie. Een voorbeeld hiervan is ons paspoort, hierin staan een vingerafdruk en een omtrek van het gelaat. “Door middel van chiptechnologie kan er weer onderscheid gemaakt worden en krijgen de mensen wederom een merkteken.” Hij is niet blij met de manier waarop het huidige proces verloopt op het gebied van zijn specialisatie: “Alleen ik kan het niet tegenhouden”. De publicist blikt ook terug op de volkstelling in 1971. Er werd toen onder andere gekeken naar geloof en ras. “Er zijn geen grenzen meer, het gaat niet meer om een kleine bevolking. Er zijn krachten die ons een richting op sturen. We worden klaar gestoomd.”

In zijn boek Identificatie, De invloed van moderne identificatiesystemen als biometrie, nummeridentificatie en chips in ons leven, legt Spaans op een overzichtelijke manier uit wat chips en dergelijke eigenlijk inhouden. In zijn boek stelt hij onder andere: ‘Het lijkt er echter op dat de overheid, met een beroep op het veiligheidsargument, de burger in de toekomst ook een chip of ander merkteken bij wet kan opleggen. Die gedachte moet ons aan het denken zetten’. Hij vertelt hierover: “Er is een spanningsveld tussen veiligheid en privacy. De chip kan voor meer veiligheid zorgen, maar er is wel minder privacy. Verschillende mensen reageren hierop met: ‘Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te verliezen’, maar zo simpel ligt het niet”.


Spaans weet niet zeker of de chip de voorspelling in de Bijbel – in Openbaring - vervult. “Ik denk eerder dat het Burger Service Nummer (BSN) het merkteken is.” Het BSN is een uniek persoonsnummer, en – zoals de website van het BSN vermeldt – ‘Met het BSN kan de overheid efficiënter en sneller werken'. Ook vertellen zij dat het BSN een onmisbaar onderdeel is in het verbeteren van de digitale dienstverlening van de overheid. “Het BSN is naast een identificatienummer tevens een zoeksleutel om informatie over personen in computerbestanden te koppelen”, aldus Spaans. Volgens hem leven we wel in de eindtijd: “Verschillende aanwijzingen leiden ons in deze richting. Hij plaatst de computerisering van de samenleving dan ook nadrukkelijk in de context van andere tekenen zoals globalisering, de situatie rond Israël. de milieuproblematiek en tekenen in de natuur”.


Jaap Spaans geeft als tip aan iedereen om gebruik te maken van de mogelijkheden die de Wet bescherming persoonsgegevens biedt. “Veel mensen weten niet dat ze gebruik kunnen maken van het inzage- en correctierecht om te controleren of al de gegevens die de overheid, het bedrijfsleven en andere organisaties over je hebben verzameld wel kloppen.”
De 62-jarige publicist Jaap Spaans verdiept zich al jaren in de ontwikkelingen op het gebied van chips, nummeridentificatie en biometrie. In de afgelopen jaren heeft hij een aantal publicaties geschreven over onder andere de ontwikkelingen van deze drie onderwerpen, dit alles op het ethische gebied. Ook probeert hij meer mensen bewust te maken van dit gegeven door middel van lezingen.

Voor meer informatie over Jaap Spaans kan gekeken worden op zijn
website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten